Personliga intervjuer vid varje blodgivning
Sedan årsskiftet kräver Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att det görs personliga intervjuer med alla blodgivare i hela landet, varje gång någon lämnar blod. Samtalen sker i avskildhet för att det ska vara lättare att berätta om känsliga uppgifter.
– De personliga samtalen behövs för att man har lättare att fråga blodgivaren om det är något speciellt. Man kanske har varit ute och rest, känsliga uppgifter som man kanske inte vill ta inför andra, säger Lisbeth Bohlin som är biomedicinsk analytiker på blodcentralen i Västerås.
Tidigare gjordes en personlig intervju första gången någon lämnade blod. Myndigheternas krav på intervju vid varje blodgivartillfälle kom i samband med att man slopade livstids avstängning för vissa riskgrupper.
Då höjdes säkerhetskraven. Det blev fler blodtester och intervjuer.
Men intervjuerna är till nytta även när det gäller personer som inte tillhör riskgrupper, säger Lisbeth Bohlin.
– Det kommer fram uppgifter som man kanske glömt bort när man svarade på frågorna. Om man äter medicin, om man haft besvär, om man varit förkyld nyligen, om man bytt sexpartner.
– Det kanske inte är så lämpligt att tala om inför andra, man kanske har arbetskamrater med sig, säger Lisbeth Bohlin.
Peter Lidström är blodgivare sedan fyra år tillbaka. Han har inga invändningar mot den personliga intervjun, tvärtom.
– Jag tycker det är bra. Om man har någon känslig fråga att diskutera så är det väl bra att få gå undan litet i ett annat rum, säger han.
De nya rutinerna fungerar över förväntan på de olika blodcentralerna i Västmanland, anser Lisbeth Bohlin:
– Vi är förvånade över att det fungerar så bra. Både givare och personal tycker att det fungerar utmärkt.