Mobiltelefoni

Mobiloperatörer klarar kraven för täckning enligt Post- och telestyrelsen

Svårare att ringa inomhus
2:56 min

Under veckan har vi rapporterat om områden i Västmanland där det är dålig mobiltäckning. Problemen skapar otrygghet hos många som bor på landsbygden. Vi har frågat Post- och Telestyrelsen PTS, som är den myndighet som kontrollerar hur bra täckningen är och faktiskt så klarar operatörerna kraven, säger Urban Landmark på PTS.

– De här kraven är uppfyllda hos operatörerna, så från vår sida uppfyller de villkoren. Sedan berättar ju de själv ofta om sin täckning och då är det deras egen definition som ibland är lite otydlig, även för oss, vad de egentligen menar med täckning. I regel är det utomhustäckning med en vanlig hederlig mobiltelefon där man står utomhus, säger Urban Landmark.

Utomhus kan man ringa alltså, men många räknar med att kunna ringa inomhus, och det är svårare. Men många kan ju det, särskilt i städerna, och det finns knep säger Marielle Ceken, informationsansvarig på Telia.

– Ett bra alternativ är ju att titta på fasta tjänster eftersom det mobila inte fungerar som kunder förväntar sig. Det är givetvis tråkigt, men vi kan inte garantera inomhustäckning.

Är ni tillräckligt tydliga med att det kan uppstå problem?

– Man kan nog alltid vara tydligare och just nu tittar vi över hur vi marknadsför och hur vi kommunicerar. Vi är självkritiska och tar till oss av den kritik vi får, säger Marielle Ceken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".