MMA-mästaren Alexander Gustafsson från Arboga. Foto: Micha Forssberg/MMAnytt.se

MMA-stjärnan Alexander Gustafsson från Arboga kan vinna pris

"Fotarbetet är min styrka"
4:20 min

Sveriges största MMA-stjärna - och fjärde bäst i världen. Det har varit ett galet år för arbogakillen Alexander Gustafsson, som i morgon kan få pris på Kampsportsgalan.

På lördag ska de bästa kampsportsutövarna i olika grenar prisas på Kampsportsgalan på Berns i Stockholm. Alexander "The Mauler" Gustafsson från Arboga kan vinna pris i kategorin "Årets genombrott" och "Folkets pris".

Ditt artistnamn, "The Mauler", var kommer det ifrån?

--- Det var någon yxa man hade på medeltiden, en kompis gav mig det tidigt i karriären, sedan har det hängt kvar, säger Alexander Gustafsson.

Ett riktigt köttigt artistnamn - som på svenska bäst översätts till stridsyxa.

MMA (Mixed Material Arts) är en kampsportsgren som tillåter det mesta - sparkar, slag, kast.  Det är en sport som växer rekordfort. När UFC-galan för första gången ägde rum i Sverige förra året, var det det snabbast utsålda evenemanget i Globens historia. 14 000 åskådare var på plats och såg Alexander Gustafsson besegra den brasilianske mästaren Thiago Silva. Sedan årsskiftet är Alexander Gustafsson rankad som den fjärde bästa lätt-tungviktaren i världen av organisationen UFC (Ultimate Fighting Championship).

Hur har det senaste året varit för dig?

-– Det har varit ett jätttebra år. Jag har fått tävla både i Seattle i USA och på hemmaplan inför hemmapublik, och jag har slagit en legend, säger Alexander Gustafsson.

MMA är en sport som fått utstå mycket kritik - många läkare menar att skaderisken är högre än inom andra sporter, bland anant för att det förekommer sparkar mot huvudet.  

-– Det är inte farligare än hockey när det kommer till järnskakningar. inte farligare än fotboll när det kommer till benbrott. Det är ofta att folk saknar en förståelse för sporten. Det är en ny grej det här, och folk kritiserar sporten fast de inte har något riktig förståelse för den, säger Alexander Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".