Skådespelarna i "Skippin´ through the graveyard". Foto: Andreas Johansson..
Teater & musik

Urpremiär för Skippin´ through the graveyard på Västmanlands Teater

"'Spännande tema att reflektera kring"
10 min

Nu bjuder Västmanlands teater på en föreställning där scenkonstnärerna utforskar sitt kristna arv, ritualer och konventioner som förenar, men också det som kan vara förödande för den mellanmänskliga kontakten.

– Det här är ett samarbete mellan Västmanlands Teater och Bastard produktion, berättar Sandra Medina som är medskapare och skådespelare i föreställningen.  Dag Andersson tog från början initiativet och ville starta ett band som skulle spela kristen västerländsk musik.

Texten och handlingen har ensemblen arbetat fram tillsammans och  föreställningen tar avstamp i musiken och handlar om det kristna arvet som vi i Sverige bär med oss utan att kanske se och tänka på det.

– Det var ett väldigt svårt ämne att handskas med säger Lars Bethke som också är medskapare av och skådespelare i förställningen. Det handlar om att ta både sig själv och publiken på allvar, låt oss titta på det här och se vad som är både bra och dåligt.

- Även om vi är sekulariserade och inte tänker på det vardagsvis så bygger samhällets normer och värderingar på de kristna värderingarna menar Dag Andersson.

I helgen är det alltså urpremiär för Skippin´through the graveyard på Västmanlands Teater. Medverkar i föreställningen gör Dag Andersson: banjo, stämsång och linedans. Lars Bethke: munspel, stämsång och tro, Anders Larson: mandolin, hopp och lust, Sandra Medina: Gitarr, snabba fötter och extas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".