1 av 5
Elin Bergsten och Gabriel Hillborg gillar sittkuddarna ni det gröna rummet. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
2 av 5
Tibbleskolan i Skultuna. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
3 av 5
Emil Andersson spelar iPad i gröna rummet. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
4 av 5
Ida Västman i klass 2A, Tibbleskolan. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
5 av 5
Tibbleskolans Rektor Peter Håkansson kallar det gröna rummet för "framtidens klassrum". Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Skultuna

Grönt rum ger ökad kreativitet på Tibbleskolan

"Rummet har betydelse"
1:44 min

Tibbleskolan i Skultuna utanför Västerås satsar på en ny form av klassrum, ett mer flexibelt klassrum som ska vara mer inkluderande. Klassrummets traditionella skolbänkar har ersatts med sittkuddar och väggarna består av draperier.

Det nya klass rummet kallas det gröna rummet. Det går att dela av med draperier och i en del finns sittkuddar i ring på en stor mjuk matta. Skolans rektor Peter Håkansson säger att det gröna rummet enkelt och snabbt kan förändras efter det beov som finns från läraren eller eleverna. Det kan på en och samma gång fungera för elever som vill läsa tyst, räkna eller arbeta i grupp.

– Vi förstår att rummet har betydelse för de som träder in i rummet, rummets kroppsspråk påverkar förväntningarna och talar om vad du ska göra när du kommer till rummet, säger Peter Håkansson.

– Ett grönt rum är ett kommunikativt rum där man jobbar och når sina mål, säger han.

För att kunna genomföra det nya klassrummet har Peter Håkansson sökt och fått pengar från bland annat Leader, Jordbruksverket och EU. Skolan ska också samarbeta med Mälardalens högskola för att kunna utvärdera effekterna av att eleverna jobbar i det nya gröna klassrummet.

Eleverna i klass 2A är mycket nöjda med det nya klassrummet.

– Det är fint med guldiga draperier, säger Gabriel Hillborg

– Nu ser det mysigare ut, tycker Elin Bergsten

Emil Andersson tycker att det finns mycket mer att göra i det nya gröna rummet, saker som klassen inte kunde göra tidigare, som till exempel att använda iPad.

Ida Västman tycker att det nya gröna rummet är bra, trots att det egentligen inte finns någonting grönt i det.

– Det kan vara skönt att vara här, grönt är skönt, säger Ida Västman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".