Evelyn Glennie spelar marimba. Foto: Steve Goudie
Kultur

Världsberömd slagverkare besökte Västerås

Intervju med Evelyn Glennie
4:12 min

På torsdagen fick Västerås konserthus finbesök då den skotska slagverksvirtousen Evelyn Glennie gav en konsert tillsammans med Västerås Sinfonietta.

Evelyn Glennie föddes i Skottland 1965 och har dom senaste trettio åren turnerat jorden runt och bjudit publiken på energiska slagverkskonserter med inslag av såväl afrikanska rytmer som klassiska toner. 

Intresset för slagverk väcktes i tonåren då hon började i skolorkestern i högstadiet. Hon hade tidigare provat både piano och klarinett, men kemin uteblev och istället började Evelyn spela trummor, xylofon och marimba.

Evelyn Glennie är döv sen tolv års ålder men kommunicerar med sin omgivning genom att läsa på läpparna hos den hon möter. Hennes musik kännetecknas av energi, frenesi och av att hon oftast uppträder barfota. Anledningen är att hon använder kroppen som resonanslåda och låter fötterna känna rytmen i golvet på scenen.

För den stora allmänheten är hon kanske mest känd för sitt uppträdande vid öppningsceremonin av OS i London 2012. Under sitt besök i Västerås gav hon förutom en kvällskonsert i konserthuset även lektioner till unga musikstudenter, och hon var mycket imponerad av dem hon träffade under sin Västeråsvistelse.

– Det är en fantastisk orkester. De är väldigt ivriga och engagerade. De vill verkligen leverera. Ofta blir det sån känsla i en mindre orkester och det känns som ett privilegium att få spela med dom. Slagverk har en ljus framtid i Sverige. Jag gav lektioner till musikelever här i Västerås under dagen och det var fantastiskt duktiga, säger Evelyn Glennie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".