Per Vikner, ställföreträdande räddningschef på Mälardalens Brand och Räddningsförbund i Västerås. Foto: Samuel Sillén

Kvicksund kan få räddningstjänst

"Den tidiga insatsen är väldigt viktig"
1:33 min

Snart kan de boende i Kvicksund få en räddningstjänst på orten. Just nu utreds möjligheterna att starta upp en verksamhet med deltidsbrandmän men än så länge är det en bit kvar innan det kan vara igång.

– Vi är inte där än. Det ska rekryteras, marknadsföras och massa annat, säger Per Vikner som är ställföreträdande räddningschef på Mälardalens Brand och Räddningsförbund i Västerås.

En utredning som gjorts pekar på att det blir deltidsbrandmän i Kvicksund där en är i ständig beredskap redo att rycka ut då i första hand till bilolyckor och bränder. Det kommer inte finnas någon station utan det är tänkt att det finns ett enklare fordon som skiftar mellan personalen.

Anledningen till att det gjorts en utredning om Kvicksund är för att det i dagsläget tar för lång tid för räddningstjänsten att ta sig dit.

– Generellt sätt pratar man mycket nu om att det är den tidiga insatsen som är väldigt viktig. De närmsta brandstationerna är ganska långt ifrån Kvicksund. Det rör sig om 14 minuter och många vet ju hur snabbt en brand utvecklar sig, säger Per Vikner.

Det här ska alltså vara ett samarbete mellan räddningstjänsterna i Västerås och Eskilstuna. Men han kan inte svara på när allt ska vara igång.

– Förhoppningsvis någon gång efter årskiftet. Inte före 2014 i alla fall, säger Per Vikner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".