Odlingen av jätteräkan påfrestar miljön ordentligt. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Livsmedel

Jätteräkor fortfarande populära i Västerås

"Vi serverar lika mycket"
1:32 min

Allt fler butiker, restauranger och receptsajter väljer att plocka bort recept som innehåller den omdiskuterade jätteräkan.

Förra veckan arrangerade Naturskyddsföreningen sin Antiscampidag för att uppmärksamma problemen med jätteräkor, men i Västerås finns räkan trots det kvar på flera ställen.

På många thai-, kina- och sushirestauranger i Västerås finns alltså jätteräkan fortfarande kvar. Det är just räkor från Sydostasien som är det största problemet enligt Naturskyddsföreingen. Den odlas nämligen i stora bassänger och för att ge plats åt dom huggs Mangroveskog ned.

Det i sin tur leder bland annat till att stora mängder koldioxid släpps ut och att mängder fisk i haven minskar.

På Sushi Yama, Igor Sushi har man märkt en viss skillnad i efterfrågan.

– Det är många som väljer bort räkan och tar lax istället

Trots det så är jätteräkan fortfarande populär. På restaurang Red Chili så är man medveten om problemen men har inte plockat bort räkan eftersom kunderna fortfarande vill ha den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".