Anna-Karin Hatt. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kartläggning av telefonin

Oppositionen vill att regeringen säkerställer att det går att ringa på mobilen i hela landet

Anna-Karin Hatt svarar på kritik om telefonin
1:30 min

Den granskning som Sveriges Radio gjort visar att det finns problem och att den ansvariga myndigheten, Post- och Telestyrelsen, inte längre ställer några krav på teleoperatörerna att bygga ut och förbättra näten. Men nu vill oppositionen att regeringen säkerställer att det går ringa på mobilen i hela landet.

Förra veckan granskade vi mobiltelefontäckningen i Västmanland, och fick totalt över 100 rapporter från personer som har problem med telefonin.

Det här var en del i en större granskning som flera P4 kanaler var med i och som även togs upp i P1-programmet Kaliber i går.

– Det är klart att det är viktigt att man har en telefoni i hemmet och det har också alla svenskar rätt att få, säger Anna-Karin Hatt som är IT- och energiminister.

Anna-Karin Hatt lägger ansvaret för mobiltäckningen på teleoperatörerna och säger att den som inte får en fungerande mobilllösning i hemmet, kan vända sig till Post och- telestyrelsen för att få ett ersättningsalternativ i hemmet och då gäller det alltså den fasta telefonen.

Att mobiltelefonerna intealltid går att använda har flera orsaker och man kan därför inte lagstifta, säger Anna-Karin Hatt.

Det handlar både om att nätet inte täcker hela landet och att kapaciteten i nätet inte är tillräcklig. Sen kan det också bero på vilken telefon man använder säger Anna-Karin Hatt.

– Vi ska se till så att det finns bra mobilnät där människor rör sig i landet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".