Mälardalens högskola vill gärna ha så många utländska studenter som möjligt. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Västerås / Eskilstuna

Lagförslag vill underlätta för utländska studenter

"Vi vill få hit så många utländska studenter som möjligt"
1:32 min

EU-kommisionären Cecilia Malmströms lagförslag med syfte att underlätta för personer som inte är medborgare i EU att studera på universitet i Europa kan få positiva effekter för Mälardalens högskola.

Andelen utländska studenter på Mälardalens högskola har minskat kraftigt sedan 2011 då de studenter som kom från länder utanför EU blev tvungna att betala studieavgift.

Sara Seltborg är kommunikationschef på Mälardalens högskola.

- Vi tror ju absolut att kan man minska byråkratin kring våra utländska studenter så är det klart att vi som lärosäte tycker att det är bra. Vi vill ju ha hit så många utländska studenter som möjligt inte minst för att våra egna studenter ska få tillgång till en internationell arena på hemmaplan. Så det är klart att vi tycker att det är bra, säger Sara Seltborg.

Intresset från medborgare utanför EU att studera på Mälardalens högskola har minskat krafigt sedan kravet på avgift infördes 2011.

Året innan avgiften infördes var andelen medborgare utanför EU som sökte till fristående kurser på Mälardalens högskola mer än dubbelt så många jämfört med i år. Och intresset för masterprogrammen har rasat ännu mer.

EU-kommisionären Cecilia Malmströms lägger i dag fram ett lagförslag som bland annat handlar om om att ingen student ska behöva vänta mer än två månader på att få besked om uppehållstillstånd eller visum.

Trots att Sara Seltborg kommunikationschef på Mälardalens högskola är postitivt till lagförslaget så tror hon inte att det kan stå för hela lösningen.

- Jag tror ju i första hand att avgiften i sig är någonting som står för raset. Det var ju precis då som raset kom. Så det är klart att jag tror att det är avgifterna i sig snarare än byråkratin. Men det är klart att kan man minska byråkratin kring det hela och underlätta så att man får uppehållstillstånd och visum snabbare och man har bättre möjligheter till att arbeta och stanna så är det klart att det säkert är någonting som påverkar i positiv riktning, säger Sara Seltborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".