Västerås Stadsbibliotek, där Jan Nilsson arbetade under många år. Foto: Sveriges Radio Västmanland
Kultur

Stort tillskott till Jan Nilssons stipendiefond för bibliotekarier

Nu donerar Jan Nilsson, som tidigare var stadsbibliotekarie i Västerås, ytterligare 500 000 kronor till sin egen stipendiefond. Genom fonden vill han ge bibliotekspersonalen i Västmanland en chans att få ny kunskap och inspiration genom resor och studiebesök.

Det var i samband med sin pensionering som Jan Nilsson avsatte medel i en fond, vars avkastning ska användas till stipendier.

Fast anställd personal vid biblioteken i Västmanlands län kan ansöka.

Det är Västerås stads kultur-, idrotts- och fritidsnämnd som förvaltar och delar ut Jan Nilssons stipendium.

Genom Jan Nilssons senaste tillskott ökar fonden från 133 000 kronor till 633 000 kronor.

– Jag arbetade under många år i Västerås och på Västerås stadsbibliotek. Jag minns åren med glädje. Atmosfären i Västerås var utomordentligt god, allmänheten tog för sig, personalen på biblioteken var engagerade och hade egna goda idéer, säger Jan Nilsson.

– Dessutom var politikerna lyhörda och bidrog till att jag upplevde att stads- och länsbiblioteken arbetade i medvind. Min donation är på ett sätt ett tack för mina många trivsamma år i Västerås och en förhoppning om att kunna bidra till fortsatt utveckling.

Per Lithammer (V), ordförande i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden i Västerås, är tacksam över Jan Nilssons generositet:

– Vi riktar ett stort och innerligt tack till Jan Nilsson som genom sin mycket generösa penninggåva bidrar till utvecklandet av biblioteksverksamheten i hela Västmanlands län.

– Fondens ökade medel gör att vi i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden fortsättningsvis kan dela ut en högre stipendiesumma, säger Lithammer.

Avsikten är att stipendiaterna ska få tillfälle att studera verksamhet vid annat bibliotek i Sverige eller utomlands.

Förra året, 2012, fick Maria Hedberg vid Västerås stadsbibliotek 4 000 kronor för en studieresa som syftade till att ge inspiration och ökad kunskap om hur biblioteket kan arbeta med HBTQ-frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".