Cecilia Löfqvist BVC-sköterska i Skultuna med besökande Oskar Thunberg i famnen. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
Vård

Ilska bland länets BVC-sköterskor över utebliven lönesatsning

"Vi är väldigt ledsna"
3:06 min

Det jäser bland länets BVC-sköterskor. Anledningen är att de inte tagits med i den grupp distriktssjuksköterskor som får ta del av landstingets speciella lönesatsning.

När landstinget valde att satsa drygt tio miljoner på speciella yrkesgrupper bestämde man att en del av pengarna skulle användas till att höja lönerna bland länets distriktssjuksköterskor.

När lönepotterna skulle fördelas så gick pengarna till de distrikts-sjuksköterskor som jobbar på vårdcentraler och mottagningar. Däremot fick de distriktsjuksköterskor som jobbar på länets barnavårdscentraler nöja sig med det som kollektivavtalet gav. Detta trots att de på pappret har samma utbildning och samma tjänst som de sköterskor som får ta del av potten.

Cecilia Löfqvist arbetar på BVC i Skultuna och hon känner sig både ledsen, arg och besviken över att landstinget skiljer på sköterskor och sköterskor, bara för att man jobbar med olika saker.

– Vi är väldigt ledsna, det känns som att vi inte värderas för det jobb vi gör. Det verkar helt enkelt som om landstinget inte vet vad vi egentligen kan.

Ilskan bland Cecilia Löfqvist och hennes kollegor är stor och den här känslan att inte vara värd lika mycket som sina sköterskekollegor sätter sina spår i arbetsgruppen.

– Många är väldigt upprörda, andra är ledsna och gråter. Vissa söker andra jobb inom landstinget och andra pratar om att flytta till Norge och jobba där.

Christina Jogér förvaltningschef för primärvård, psykiatri och handikappverksamheten inom Landstinget Västmanland förstår besvikelsen baldn Cecilia Löfqvist och hennes kollegor men säger att det är uppdraget som styr lönen.

– Det är vad man arbetar med för arbetsuppgifter som styr den här löneprioriteringen och inte vilken utbildning man har eller var man jobbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".