Köping

Inget partistöd till SD i Köping

1:32 min

Köpings kommun säger nej till SD:s begäran om partistöd, trots att SD har tre mandat i fullmäktige. Men alla tre stolarna är tomma, vilket är motiveringen. Kommunen säger nej, trots att flera domstolar i olika delar av landet har dömt till SD:s fördel.

Köping står fast vid den linje man haft i några år: att inte ge några pengar till ett parti som inte har några politiker på sina stolar.

– Vi hör inget av dem, vi känner inte till någon lokalorganisation... då tycker vi det är fel att skattepengar ska gå till något som inte finns och inte fungerar. Det säger Elizabeth Salomonsson som sitter i kommunstyrelsens arbetsutskott i Köping, den instans som nu rekommenderar att kommunstyrelsen ska avslå SD:s ansökan.

Men de sista åren har flera kammarrättsdomar pekat åt motsatt håll. I både Norrköping och Södertälje har kommunerna varit tvungna att betala ut pengar, trots att Sverigedemokraterna inte har folk där heller.

Det finns också exempel på att SD fått ge sig i domstol. Även konstitutionsutskottet lutar åt att man kan neka partistöd i vissa fall.

Frågan är alltså oklar. Därför har regeringen tillsatt en utredning som ska bringa klarhet i frågan.

Vissa kommuner i landet har under tiden valt att betala ut partistöd till SD för att slippa en osäker rättsprocess. Men Köping väljer ändå att stå fast vid sitt beslut.

– Från vår sida finns ingen osäkerhet. Men jag är förvånad över vissa domar som kommit, att man ska slösa med skattemedel utan att få något tillbaka, säger Elizabeth Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista