1 av 3
Lars M Larsson och Moderate politikern Jan Johansson arbetar på olika sätt för att stationshuset i Ängelsberg inte ska stå och förfalla. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Jan-Gunnar Berggren och Lena Casall i Ängelsberg vill se en lösning för stationshuset i Ängelsberg. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Delar av trappan och väntsalen som förstörts Foto: Länsmuseet
Ängelsberg

Ägaren till stationshuset i Ängelsberg försvunnen

"Inte pratat om annat de senaste åren i byn"
1:44 min

Det gamla stationshuset i Ängelsberg är till salu, men ingen har visat intresse för att köpa det. Ägaren är försvunnen och vad som ska hända med det över 100 år gamla stationshuset är något som det länge har talats om på bygden.

– Vi har inte pratat om annat i byn de sista åren, än det här. Nu har ju ägaren försvunnit och vi vet inte riktigt var han är. Men alla tycker att det är tråkigt och vi håller det vid liv, säger Ängelsbergsbon Lena Casall.

– Men att göra något konstruktivt är svårt, han äger ju huset och det är hans egendom och vi kan inte gå in och göra något.

Lars M Larsson, som är uppvuxen i Ängelsberg och sedan länge engagerad i vad som händer med stationshuset, är orolig över att huset ska förfalla.

Han har bland annat uppvaktat styrelsen för Kulturmiljöföreningen i Västmanlands län och bett styrelsen att ta tag i frågan.

– De flesta som kommer med tåg och det första man sticker huvudet i är den här stationen och det är ingen vidare reklam, säger Lars M Larsson till P4 Västmanland.

Lars Gren, sekreterare i styrelsen för Kulturmiljöföreningen, säger att man har diskuterat skrivelsen, men att man inget kan göra. Detta eftersom det finns en ägare till stationshuset och att det är han som äger frågan.

Det är inte bara Lars M Larsson som är engagerad i vad som nu ska hända, även den moderate kommunpolitikern Jan Johansson tycker att frågan borde få en lösning.

Fagersta kommun bevakar vad som händer med stationshuset, enligt Jan Johansson.

Stationshuset ägdes tidigare av Fagersta kommun. Nuvarande ägare har rivit ut och förstört inredning som enligt lagen hade ett skydd.

Det som har förstörts, väntrum och en stentrappa, ska återställas, enligt en dom från Mark- och miljödomstolen i Nacka.

Frågan är vad som nu kommer att hända, eftersom ägaren alltså är alltså försvunnen.

Det kan kosta åtta-tio miljoner kronor att återställa och rusta upp stationshuset, säger Jan-Gunnar Berggren, som är ordförande i intresseföreningen i Ängelsberg.

Den moderate kommunpolitikern Jan Johansson säger att miljö- och byggnadsnämnden har i uppdrag att undersöka vad kommunen kan göra.

– Vad man har sagt från miljö och bygg är att det ska återställas och det har ju även länsstyrelsen och andra sagt att det ska göras.

– Men vad som måste återställas, det vet vi inte. Det blir väl en diskussion med de nya ägarna, säger Jan Johansson till P4 Västmanland.

Någon ny ägare till stationshuset i Ängelsberg finns det som sagt inte i dagsläget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".