Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Politik

Sverigedemokraterna i Dalarna-Västmanland byter ledning

2:22 min

Sverigedemokraternas distrikt för Dalarna och Västmanland har valt ny styrelse och petat den tidigare ledningen. Torbjörn Kastell från Arboga är ny vice ordförande. Han har tidigare suttit i den centrala partistyrelsen och gjort uttalanden som kritiserats för att vara främlingsfientliga.

Det är tidningen Expo som lyfter fram att vissa av de nya ledamöterna har en bakgrund i vit makt-miljön, vilket ju inte stämmer överens med partiets nuvarande krav.

– En av dem varit med grundat en lokal nazistgrupp, en annan finns det bilder på när han gör Hitlerhälsningar och har även beställt material från nazistisk organisation, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo.

Johan Henriksson från Fagersta är en av de som av Expo pekas ut för att tidigare ha haft kopplingar till nationalistiska rörelser i Västmanland. Det här dementerade han redan 2010 och han fortsätter förneka några kopplingar. Expo står dock på sig och säger att de har bevis.

Nye styrelseledamoten Niklas Törnér från Västerås har också kopplingar till vitmaktrörelsen, enligt Expo, något som Niklas Törnér bestämt förnekar.

När det gäller distriktets nye vice ordförande Torbjörn Kastell, så handlar Expos kritik om främlingsfientliga uttalanden.

Integrerade muslimer är det farligaste för Sverigedemokraternas mål att återskapa ett homogent samhälle, ska han bland annat ha sagt, enligt Expo. Men det för omkring tio år sedan, och då var det andra tongångar, framhåller Torbjörn Kastell.

– Det här rör sig om gamla synder kan man säga. Det känns inte relevant idag, säger han.

Tycker du att du själv och alla nya i styrelsen uppfyller partiets ganska nya krav på nolltolerans mot extremister och ideologiska avsteg?

– Ja, det skulle jag definitivt vilja säga. Vi har haft gott om tid på oss att sätta ihop den här styrelsen och även bolla med andra i partiet. Det har funnits gott om tid att granska dem.

Torbjörn Kastell var med och startade partiets avdelning i Västerås och har också suttit flera år i partistyrelsen centralt. Nu är han ny vice ordförande i Sverigedemokraterna Dalarna-Västmanland.

Ordföranden är också ny, Jenny Nordahl från Säter. Den tidigare ordföranden Marie Edenhager från Borlänge har petats och en granskning av distriktets bokföring har inletts. Edenhager har varit omstridd och enligt henne själv också baktalad.

– Vi välkomnar att man tittar igenom allting och får stopp på en sådan här fruktansvärd ryktesspridning som pågår, säger Marie Edenhager.

Den senaste mandatperioden har Sverigedemokraterna haft svårt att fylla sina platser i bland annat dom västmanländska kommunerna och uteslutna medlemmar har suttit kvar som politiska vildar mot partiets vilja. Men det här kommer att förändras, hävdar Torbjörn Kastell, ny vice distriktsordförande. 

– Det är ju också därför vi valde en ny styrelse som är mer inriktad på det utåtriktade arbetet och att rekrytera en ny medlemsbas, så att vi kan fylla stolarna 2014 med god marginal, säger Torbjörn Kastell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista