1 av 2
Förhandlingar i Sal 1 på tingsrätten / Foto: Kristin Axinge Jaslin
2 av 2
Alla som ville komma in i rättssalen fick gå igenom en säkerhetskontroll. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Västerås

Rättegången om mordet på Myrorna i Västerås har startat

I dag inleddes rättegången om mordet på en 34-årig kvinna i Västerås i januari. Kvinnan knivhöggs till döds inne på Myrorna i centrala Västerås.

Åhörare och media fick gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in i Sal 1 i tingsrätten i Västerås. Där fanns den 50-årige man som är åtalad för mordet på den 34-åriga kvinnan. Där fanns även den mördade kvinnans exman. Det är de tre personerna som det här handlar om. Kammaråklagare Carin Lantorp gick under förmiddagen igenom vad som hände den 14 januari i år, en berättelse som även den 50-årige mannen i stort håller med om.

Orsaken till att 50-åringen sökte upp kvinnan när hon var inne på Myrorna var att han ville att de skulle återförenas. Kvinnan hade några månader tidigare gått tillbaka till sin exman och 50-åringen kände sig hånad och kränkt av det. Men det som började som ett samtal urartade och 50-åringen har i förhör uppgett att han tappade besinningen av ilska. Han knivhögg kvinnan på två platser, först inne i butiken och sedan inne på lagret. Vittnen lyckades vid ett tillfälle avbryta misshandeln, men den fortsatte alltså ändå.

Kvinnan knivhöggs på 16 ställen i ansiktet, halsen och överkroppen. Vid genomgången av obduktionen höll rätten stängda dörrar idag.

50-åringen har sagt att han tog med sig kniven den där dagen eftersom han var rädd för kvinnans exman, inte för att han hade avsikt att skada eller döda kvinnan. Men två dygn senare avled kvinnan av sina skador.

Rättegången pågår även i eftermiddag samt under två dagar nästa vecka. Kammaråklagare Carin Lantorp har yrkat på att 50-åringen ska utvisas ur landet och förbjudas att återvända. 50-åringen misstänks ha lidit av en allvarlig psykisk störning både vid gärningen och när den psykiatriska undersökningen genomfördes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".