1 av 2
Jane Ståhle är glad att MDH fick rätt, och glad att processen är över. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Kennet Lindquist/SR
Västerås

MDH:s avskedande av Sahl var korrekt

"Det känns bra att vi agerat korrekt"
1:46 min

Mälardalens Högskola gjorde inte fel som avskedade sin konstnärliga ledare för kammarmusikprogrammet, Per-Olov Sahl. Det konstaterar Arbetsdomstolen, AD, i en dom.

– Vi kan konstaterar att domstolen gick på vår linje. Det känns bra att konstatera att vi som myndighet har agerat korrekt. Sen är det alltid för individen en personlig tragedi, säkerligen. Det säger Jane Påhlsson-Ståhle, personalchef på Mälardalens Högskola.

Som skäl anger AD bland annat att Per-Olov Sahl har examinerat studenter trots att de inte skrivit examen, eller i något fall inte ens deltagit i undervisningen.

AD skriver till exempel att en student "har uppgett att hon bodde i Danmark under våren 2010 och att hon inte deltog i någon undervisning vid högskolan vid den tidpunkten men att hon ändå blev godkänd på kursen under våren 2010."

Per-Olov Sahl har också ingått ett avtal med kommunala musikskolan trots att han inte var behörig att göra det för MDH:s räkning.

Mälardalens Högskola har lidit ekonomisk skada av Sahls agerande, och dessutom har han allvarlig skadat högskolans förtroende, menar AD.

Han har därför inte rätt till något skadestånd som han hade begärt. Han har heller inte rätt att kräva sin anställning tillbaka.

På Mälardalens Högskola är man inte bara nöjda att ha fått rätt, utan också glada att processen är över. Särkilt för studenter och personal på kammarmusikprogrammet

– Det är ett pressat läge så länge en sån här utredning pågår, det kan jag konstatera. Det säger Jane Påhlsson-Ståhle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".