1 av 4
Kommunalrådet Ulla Persson (S) är väldigt nöjd med att Sweden Rock Festival kommer till Västerås. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
2 av 4
Glada festivalgäster på 2012 års Sweden Rock Festival. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
3 av 4
Kiss är bokade till årets festival. Spelar de i Västerås eller Sölvesborg? Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
4 av 4
Veteranbil på Power Meet 2012. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
MUSIK/MOTOR

Sweden Rock till Västerås - Power Meet kastas ut

"Måste tyvärr prioritera bort Power Meet"
1:37 min

För ett par veckor sedan stod det klart att Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna. Nu kan P4 Västmanland avslöja att Västerås kommer att ta över Sweden Rock Festival från Sölvesborg. Det betyder att den stora bilträffen Power Meet måste flytta på sig. "Som ett knivhugg i ryggen," säger Power Meet-generalen.


OBSERVERA: Den här "nyheten" är P4 Västmanlands april-skämt 2013.


Just nu för Västerås kommunen en dialog med representanter för Sweden Rock och Sölvesborgs kommun för att se om det är möjligt att flytta festivalen till Västerås redan i år.

– Jättekul! Att kunna knyta till sig en så klassisk festival är fantastiskt roligt. Jag är jättestolt att vi lyckats med det här, säger Ulla Persson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Allt startade när Hultsfredfestivalen behövde en ny plats att vara på.

Arrangörerna från festivalen var då i kontakt med flera kommuner i närheten av Stockholm, däribland Västerås som dock tvingades att tacka nej.

Men det såddes ett frö hos kommunstyrelsen, som sedan tog kontakt med flera festivalarrangörer för att se över möjligheten att få en festival till Västerås.

Sweden Rock Festival gick igång på idén. Festivalen i Sölvesborg får årligen dispens då vibrationen från evenemanget ökar rasrisken längs kustlinjen.

Det är klart att Sweden Rock-festivalen kommer att arrangeras i Västerås från och med nästa sommar, men kommunalrådet Ulla Persson hoppas kunna förhandla till sig att få hit den redan i år.

– Det är lite kort om tid, men kan vi placera festivalen under den helg där Power Meet tidigare har varit så tror jag att vi kommer att kunna lyckas.

Men vad händer i så fall med Power Meet?

– Då måste vi tyvärr prioritera bort Power Meet. Det går helt enkelt inte att få ihop två så pass stora evenemang under en så kort period, säger Ulla Persson till P4 Västmanland.

Nyheten att Power Meet kommer att få flytta på sig efter många fina år i Västerås togs inte emot med glädje av arrangören.

– Det var väldigt tråkigt. Det känns ju faktiskt som ett knivhugg i ryggen, säger en besviken Kjell Gustavsson, arrangör för Power Big Meet.

– Men är det så kommunen vill ha det så måste jag acceptera det, säger Kjell Gustavsson till P4 Västmanland.

Men kommunalrådet Ulla Persson kontrar:

– Det känns ju ändå som att Sweden Rock och Power Meet har samma publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".