1 av 5
Marie-Louise Larsson Wallen och Nashmil Ahmad som skapat utställningen Kvinnor från Mellanöstern.
2 av 5
Moské i glasmosaik på utställningen Kvinnor från Mellanöstern på Västmalands Länsmuséum. Foto: Ninni Udén.
3 av 5
Skulptur i spegelmosaik. En gravid mor och hennes barn. Utställningen Kvinnor från Mellanöstern Västmalands Länsmuséum. Foto: Ninni Udén
4 av 5
En liten bebis på utställningen Kvinnor från Mellanöstern på Västmalands Länsmuséum som ställer frågan hur mycket är en pojke respektive flicka värd. Foto: Ninni Udén
5 av 5
Objekt från utställningen Kvinnor från Mellanöstern på Västmalands Länsmuséum. Foto: Ninni Udén.
Kultur

Utställning på länsmuséet om kvinnor från mellanöstern

"Det är kvinnor som berättat sina livshistorier"
11 min

Det är en utställning om kvinnors liv och utveckling i Mellanöstern som berättas av kvinnor därifrån men som i dag bor i Sverige. Utställningen "Kvinnor från Mellanöstern" visas på Frizonen på Västmalands länsmuséum fram till den 5 maj.

-– Det här är en utställning som vi har jobbat med under nästan två år. Vi har utgått ifrån kvinnans perspektiv. Man får ta del av hur det faktiskt ser ut i de länderna, och jag tror inte att så många människor vet det, berättar Marie-Louise Larsson Wallén som är producent för utställningen.

Till sin hjälp har Marie-Louise haft Nahsmil Ahmad som kom till Sverige från Mellanöstern för tre år sedan. Det är Nashmil som har formgivit de skulpturer som finns uppställda i utställningsrummet smyckade med spegelmosaik med inspiration från Mellanösterns konst och design.

Marie-Louise tycker att det var väldigt viktigt i och med att det är en utställning som ska berätta om kulturen dessa kvinnor kommer ifrån.

– Vi säger att konsten har samma språk, att vi kan prata med varandra, men så är det inte. Vi har olika språk, men det är ju det vi måste lära oss precis som med allting annat, säger Marie-Louise Larsson Wallén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".