Hyreshus på Vallby i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
RENOVERINGAR

Hyresgästföreningen: Orättvisa regler bakom höjda hyror på Vallby

"Villaägare och bostadsrättsägare kan göra rotavdrag och ränteavdrag"
1:44 min

Hyrorna på Vallby i Västerås att höjas med i genomsnitt 25 procent på tre år när det kommunala bostadsbolaget Mimer renoverar lägenheterna. Hyresgästföreningen har godkänt höjningarna och riktar ingen kritik mot Mimer. Men Georg Hardt, utredare på Hyresgästföreningens region Aros/Gävle, beklagar ändå att det blir så stora hyreshöjningar.

– Kostnaderna finns där och Mimer har inga andra intäkter än hyresnivåerna, säger Gerorg Hardt på Hyresgästföreningen.

– Det som är väldigt tråkigt i sammanhanget är nog att en hel del är tvungna att flytta på grund av den här hyrshöjningen och det har vi sett även på andra ställen i Sverige.

Det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås ska renovera lägenheterna på Vallby, byta rör och elsystem dörrar och fönster, och bygga nya kök och badrum.

Sedan kommer hyrorna under en treårsperiod att höjas succesivt, i genomsnitt blir höjningen ungefär 25 procent.

Georg Hardt tycker alltså inte att Mimer gör något fel. Han tycker att det som gör att det blir sådana här stora hyreshöjningar när bostadsbolag renoverar hyreshus är att hyresgäster missgynnas av de regler som gäller för rot-avdrag och ränteavdrag:

– Villaägare och bostadsrättsägare kan göra rot-avdrag och ränteavdrag, då får de 40 miljarder per år och hyresgästerna får ingenting.

– Det kan vi då se vad det innebär i Mimer i Västerås, och för övrigt i hela landet, att när man gör ombyggnader för hyresgäster så åker hyrorna iväg väldans, säger Georg Hardt till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".