Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Allt högre nota för dyra hyrläkare i Västmanland

"Det är skrämmande"
1:58 min
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Landstingen kämpar för att få ner notan för inhyrda läkare, men kostnaderna bara fortsätter att öka. Under två år har landstingens nota för hyrläkare ökat med drygt 30 procent, den ökningen gäller samtliga 21 landsting. Men procentuellt sett är Västmanland värst i landet med en ökning med 265 procent.

Det är tidningen Dagens samhälle som sammanställt landstingens kostnader för hyrläkare. Landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland, socialdemokraten Denise Norström, gillar inte det hon läser.

– Det här visar ju på en trend att det håller på att gå åt fel håll, sedan kan vi ändå vara glada över att vi går från en väldigt låg nivå i förhållande till andra landsting, men ökningen är ju så pass stor att det är skrämmande, säger hon till P4 Västmanland.

2010 betalade landstinget 19 miljoner för hyrläkare. Två år senare var kostnaden 69 miljoner, trots ett aktivt arbete från landstingets sida att minska kostnaderna.

– Ett aktivt arbete tar tid, men exakt varför det är som det är det vet jag inte, säger Denise Norström.

En del av förklaringen är problem med pensionsavgångar som inte gått att ersätta inom primärvården och att  vissa vårdcentraler som har svårt att locka läkare, säger hon. Samtidigt tycker hon att det är svårt att förklara, eftersom det är gott om läkare i landet.

– Jag kan ju fundera ibland, jobbar vi rätt?, frågar sig Denise Norström

Samma fråga ställer sig uppenbarligen flera landsting, för strax före jul presenterade samtliga landsting en plan för hur kostnaderna för hyrläkare ska halveras. 2014 ska kostnaden vara hälften av vad den var 2011, det innebär att kostanden ska ner drygt 1 miljard. Denise Norström hoppas att det är möjligt.

– Vi lyckades för några år sedan sätta helstopp för hyresläkare och det höll i något år, säger hon.

– Det gäller att hålla ut, att våga och ha is i magen, säger Denise Norström (S) till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".