Hyreshus på Fredriksberg i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
RENOVERINGAR

Hyresgäster i Västerås förlorade mot Mimer om dyra renoveringar

"Som liten person som bara hyr kommer man ingenstans"
1:38 min

Hyresgäster kan överklaga renoveringar som ger kraftigt höjda hyror, men enligt Hyresgästföreningen är det i praktiken nästan omöjligt att få rätt. Ett exempel finns i Västerås, där hyresgäster överklagade delar av Mimers renoveringar på Fredriksberg men förlorade i både Hyresnämnden och hovrätten.

För några år sedan genomförde det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås renoveringar på området Fredriksberg, liknande de renoveringar som nu ska genomföras på Vallby.

Wivi Ryd och två andra hyresgäster överklagade delar av renoveringarna i sina lägenheter på Fredriksberg, men Mimer fick rätt i både hyresnämnden och hovrätten.

– Det är väldigt svårt, och det visste jag från början. Som liten person som bara hyr kommer man ingenstans med Mimer, trots att jag hade hjälp av Hyresgästföreningen, säger Wivi Ryd.

Fredriksberg gjorde Mimer alltså stora renoveringar. Bland annat byttes rör till vatten och avlopp och kök och badrum byggdes om. Renoveringarna, som blev klara 2011, gjorde att hyrorna höjdes med i genomsnitt 23 procent.

De hyresgäster som överklagade tyckte inte att Mimer behövde renovera så mycket som man gjorde, och överklagade delar av renoveringsarbetena i sina lägenheter.

Men både hyresnämnden och hovrätten gav Mimer rätt. Stambytena var helt nödvändiga, och det tyckte också hyresgästerna. Men domstolarna menade att också de övriga renoveringsåtgärderna som skulle göras i samband med det var helt befogade, och att hyreshöjningen var normal för den här typen av åtgärder.

Enligt Georg Hardt på Hyresgästföreningen visar det här exemplet hur det brukar gå när hyresgäster överklagar renoveringsåtgärder.

Det är extremt svårt för hyresgäster att få rätt i den här typen av fall, menar han:

– Det är i princip omöjligt faktiskt. Lagstiftningen låter ganska fin, att man ska väga hyresgästernas intresse mot hyresvärdens, men egentligen är det alltid hyresvärdens intresse som vinner i den prövningen.

– Därför kräver vi att man ska skärpa till den här lagstiftningen så att enskilda hyresgästers rättigheter stärks och inte bara på pappret utan även i verkligheten, säger Georg Hardt till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".