Salberga är en anstalt med 217 platser i säkerhetsklass 1. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
SALA

Ännu mer kritik mot Salberga-fängelset i Sala

Salberga kriminalvårdsanstalt i Sala får nu JO-kritik i ytterligare ett ärende. Justitieombudsmannen har fått hundratals anmälningar från intagna sedan fängelset öppnade i augusti 2007. Det senaste ärendet där JO riktar kritik mot Salberga handlar om en intagen som inte fick åka till sin egen rättegång.

Mannen avtjänade redan ett fängelsestraff, men var också åtalad i ett brottmål.

Förhandlingen i det målet skulle ske i Stockholm, men när den intagne informerade personalen på Salberga om detta fick han till svar att det inte var möjligt att anstalten kunde åka med honom till rättegången, eftersom det inte fanns någon uppgift om rättegången i kriminalvårdens datasystem.

Mannen missade därför rättegången, där han inte heller hade någon offentlig försvarare, och han fälldes.

JO konstaterar i sin bedömning att Salberga visserligen inte fått information om rättegången, men att det är en grundläggande rättighet för en tilltalad att få lägga fram sin sak i en domstol.

När den intagne talade om att han var kallad till rättegång borde Salberga ha gjort mer för att mannen skulle kunna närvara.

Anstalten borde till exempel ha kontaktat tingsrätten för att få rättegången bekräftad och sedan även informerat den intagne att han måste ansöka om så kallad utevistelse, för att kunna delta. JO riktar därför kritik mot Salberga.

Detta ärende är alltså bara ett i en mycket lång rad. Sedan Salberga invigdes i augusti 2007 har JO tagit emot 594 anmälningar om missförhållanden. Av dessa har Salberga fått kritik i 105 fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".