En dvärgschnauzer kan också behöva springa utan koppel. En rastgård skulle vara bra, tycker husse Ingemar Johansson. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Köping

Förslag om rastgård för hundar i Köping

"Man får släppa hunden fritt"
1:38 min

I Köping har det lagts ett medborgarförslag om om en rastgård för hundar, liknande den som Arboga kommun har byggt. Köpingsbon Ingemar Johansson, som kom med idén, har tillsammans med sin fru en dvärgschnauzer som behöver mycket motion.

När han åkte till grannkommunen Arboga fick han idén att man kunde bygga en likadan rastgård i Köping.

– Man märker att om man får släppa hunden fritt - det har vi provat nu i Arboga - så att de får springa av sig och träffa andra hundar och socialisera sig med dem, att det är väldigt nyttigt.

– Hunden har det behovet, säger Ingemar Johansson.

Hans medborgarförslag har tagits emot av Köpings kommunfullmäktige. Nu ska politiker och tjänstemänutreda frågan och se om det finns pengar, någon lämplig plats, och om det är något man vill ha i Köping överhuvudtaget.

– Jag tycker att det ska vara gångavstånd från centrum, för det finns faktiskt en del hundägare som inte har bil, säger Ingemar Johansson.

Förslaget togs emot i tisdags, alltså inte ens en vecka sedan, och hur lång tid det tar att utreda frågan är svårt att säga. 

Köpings kommun får börja utreda från noll; i medborgarförlaget finns ingen tanke om lämplig plats.

Hur rastgården ska se ut har Ingemar Johansson inga synpunkter på.

– Jag tror det är bra att man inte specificerar för mycket. Det är bättre att kommunen får bestämma och se ut en lämplig plats, säger Ingemar Johansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".