Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Minoritetsspråk

Finska för barn i Surahammar banar vägen för vuxenstudier

Publicerat fredag 5 april 2013 kl 05.00
"Intresse från ungdomar och vuxna"
(3:23 min)
1 av 3
Fr v Nina Lundmark, Tilde Rollert, Jesper Hiltonen, Nellie Jemsen, Wille Kauppinen och Tindra Rollert. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 3
Ellinor Grev, Michelle Hentilä och Amanda Laine. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 3
Tuija Havela. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Intresset för att läsa finska i Surahammar är större än väntat. I höstas drog undervisningen igång med 16 elever i Virsbo och men nu är man upp i 40 och har grupper också i Ramnäs och Surahammar. Till hösten väntar kurser även för vuxna.

– Vi har så många grupper att jag inte hinner med. Nu har jag två kollegor som hjälper till och tar hand om grupperna i Surahammar och Virsbo, och så jobbar jag själv här i Ramnäs, säger Tuija Havela, processledare för finskt förvaltningsområde i Surahammar

Den här dagen är det sex barn mellan sex och nio år som läser finska på Bäckhammarskolan i Ramnäs. Förkunskaperna skiftar men inte bakgrunden. Alla har föräldrar eller annan släkt med rötterna i Finland, berättar Tindra Rollert, Nina Lundmark, Tilde Rollert, Jesper Hiltonen, Nellie Jemsen och Wille Kauppinen,

Amanda Laine, Michelle Hentilä och Ellinor Grev går på mellanstadiet på Bäckhammarskolan i Ramnäs. De tycker också att det är roligt att lära sig mer finska, och ser fram emot att kunna använda finskan mer när de pratar med till exempel äldre släktingar.

Än så länge har undervisningen i finska i Surahammar handlat om barn och ungdomar i grundskolan, upp till 15 år, så långt som kommunerna har skyldigheter när det gäller minoritetsspråk. Men nu vill äldre ungdomar och vuxna också få hjälp att bättra på finskan.

– När grupperna har vuxit och det har gått väldigt bra med undervisningen för barn, så har vi fått intresseanmälningar om att ha grupper också för vuxna och ungdomar. Så nu förbereder vi på våren och kartlägger intresset ännu mer. Det är ju praktiska detaljer att ta tag i, säger Tuija Havela.

Sedan ska undervisningen för den här litet äldre målgruppen dra igång hösten 2013.

– Jag har fått positiva signaler från kommunledningen att det här vill vi göra, säger Tuija Havela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".