Lennart Karlström och Olle Johansson är nöjda med maten på Herrgärdets servicehus. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
äldrevård

Ökade krav på servicehusens restauranger i Västerås

"Hur får vi ut mer"
1:31 min

Nu ska maten på servicehusen runt om i Västerås bli bättre. Äldrenämnden ökar nämligen kraven på servicehusrestaurangerna att servera en mer näringsriktig, varierad och ekologisk mat.

Vidare bland de krav som ställs går att läsa att det ska finnas tre rätter att välja på däribland ett vegetariskt alternativ och att det ska vara ett minimum av halvfabrikat.

Carin Lidman är ordförande i äldrenämnden och hon säger att de här ökade kraven inte får kosta något extra, men det ska inte vara några problem säger hon.

– Eftersom vissa restauranger klarar av det redan idag och de får samma ersättning så klarar alla av det.

Carin Lidman säger vidare att det var nära att ersättningen till restaurangerna drogs ner för ett år sen i samband med budgetarbetet, men då menade de rödgröna att det vore bättre att öka kraven för den ersättning de får.

Lennart Karlström boende på herrgärdets servicehus är nöjd med maten där men skulle man inte vara nöjd så ordnar kocken även det.

– Jajamen, då kan du säga åt i köket så ordnar de någonting annat, de är aldrig omöjliga på så vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".