Sara, Jens, Frida och Daniel är grundare och ledare för RFSL Ungdom i Västerås. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio

RFSL Ungdom vill skapa ett tryggare och öppnare Västerås

"Det är något slags tyst förbud"
5:20 min

I kväll öppnar RFSL Ungdom sin verksamhet i Västerås. RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som arbetar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

Sara, Jens, Frida och Daniel är grundare och ledare för RFSL Ungdom i Västerås.

De säger att målet för RFSL Ungdom Västerås är att vara en säker och trygg plats och bidra till ett öppnare samhälle, men också vara ett roligt ställe för ungdomar att träffas på.

- Det behövs nu och det kommer säkert att behövas senare också, säger Jens, som är en av ledarna.

Idag delar RFSL Ungdom lokaler med RFSU, där är det meningen att man ska kunna träffa många olika människor, men också kunna få hjälp med sina problem om man behöver det.

– Några direkta problem skulle jag inte säga att det finns, men man märker att homosexuella par kanske inte går helt öppet och håller hand på stan.

– Det är något slags tyst förbud, säger Jens om läget i Västerås idag.

En annan viktig sak för RFSL Ungdom är att den som kommer dit ska kunna känna att den kan vara anonym. Därför är alla fönster fördragna och det är okej att inte gå ut med namn.

– Det är jätteviktigt för vill även nå ut till de som inte har kommit ut än och där är det jätteviktigt att man inte blir outad när man kommer hit till den här trygga platsen, säger Frida till P4 Västmanland.

Reporter: Evelina Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".