Lars-Åke och Karin Jonsson äger och driver Cirkus Wictoria. Foto: Mattias Forsberg/Sverigers Radio
Kultur

Cirkusen ett säkert vårtecken

Cirkussäsongen är här igen
6:06 min

Lika säkert som tussilagon står där i vägkanten dyker cirkusarna upp på vägarna under våren. En av många cirkusar som turnerar runt landet är Cirkus Wictoria som på skärtorsdagen besökte Surahammar.

Det är strålande solsken och fyra plusgrader när P4 Västmanland besöker platsen där Cirkus Wictoria ska ge kvällens föreställning. På grusplanen där tältet skall resas kämpar ett tjugotal anställda med att slå i dom pinnar som ska hålla cirkustältet uppe.

En bit därifrån står cirkusens ägare Lars-Åke Jonsson och inspekterar arbetet. I normala fall tar det två timmar att resa och en timme att riva tältet, men idag tar det lite extra tid på grund av tjälen i marken. Lars-Åke Jonsson och hans fru Karin tog efter en karriär i byggsvängen coh hemtjänsten över cirkusen 2009 och de stortrivs med livet på vägarna.

– Det är så fritt och du får träffa så mycket fint folk. Vi är ett 40-tal anställda och lever tätt ihop under ett halvår så det blir en väldigt fin gemenskap, säger Karin Jonsson.

Att driva en cirkus innebär ett liv i kappsäck. Med 160 föreställningar på ett år så är det mycket som ska fixas. Under vinterhalvåret ska artister och spelställen bokas, och diverse olika tillstånd skall sökas för att kunna genomföra föreställningarna. Vår- och sommar tar föreställningar och resor all tid.

Trots att jobbet på cirkus är slitsamt så kände både Lars-Åke och Karin direkt att det var rätt när de började sitt cirkusliv.

– Det här är det enda nöjet som spänner över tre generationer. På cirkus går båda barn, föräldrar och morföräldrar tillsammans och det är inte många nöjen som ger den möjligheten.

Av de drygt 40-tal anställda är det bara Lars-Åke och Karin som är svenskar, och de medger att det är svårt att få svenska artister till cirkusen.

– Det finns en återväxt i Sverige men de artisterna som finns här vill inte jobba på en svensk cirkus. De jobbar hellre i Las Vegas, Paris och andra ställen i Europa. Det här är inte fint nog. Jobbar de i Paris bor de på hotell, här är det husvagn som gäller och det verkar tyvärr inte passa de svenska cirkusartisterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".