Män dominerar bland kommunalråden Illustration: Ola Gäverth/Sveriges Radio
Politik

Män dominerar i kommuntopparna

"Det är ett problem för demokratin"
1:35 min

Det är långt kvar till jämställdhet när det gäller de högsta posterna i Mälardalens kommuner. Två tredjedelar av ordförandena i områdets kommunstyrelser är män. Det visar en genomgång som P4 Radio Stockholm har gjort.

Emil Johansson har forskat om jämställdhet i kommunledningar på Stockholms Universitet, och han anser att det är viktigt att det blir en jämnare fördelning mellan könen.

Det är viktigt att många olika människor är med och påverkar, så att vi får in fler perspektiv på politiken. Men framför allt så är det en demokratifråga, det är en makt- och inflytandefråga. Ser vi att det är generellt så att det är män på till två tredjedelar på alla tunga positioner, så ser vi också att kvinnor är diskriminerade och har svårare att komma åt de politiska högsta positionerna. Då blir det ett problem för demokratin ytterst.

Många kommuner har en någorlunda jämn könsfördelning bland politikerna i kommunfullmäktige. Men på den högsta positionen - den som kommunstyrelsens ordförande - finns oftast en man.

I de fyra länen runt Mälaren finns det sammanlagt 53 kommuner. I 35 av dem är det män som har den högsta politiska posten.
Två tredjedelar av de högsta kommunala makthavarna i området är alltså män.

Emil Johansson säger att det är partierna ansvar att se till att det blir en förändring. 

Även om du inte kan kvotera till positionen direkt så kan man ha system i partierna där man faktiskt dels talar om frågan, men också har partikvoter. Att man försöker nominera varannan man och kvinna på listor och så vidare. Det påverkar på sikt i alla fall. Sedan är det ju svårt till de högsta positionerna, eftersom det just är en position.
Men det är ju inte en fråga som är omöjlig att arbeta med, men ansvaret är partiernas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".