Nytt avtal skapar inga ovationer bland metallare på Volvo i Eskilstuna, säger Metalls sekreterare Bo Karlsson-Löfroth. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriegs Radio
Västmanland

Industriavtal klart

Ett avtal är klart inom industrin. Det innebär löneökningar på 6,8 procent på tre år och innefattar även avsättningar till deltidspension. De som skrivit på avtalet är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen.

Förutom rena löneökningar och avsättningar till deltidspension har arbetsgivarna fått igenom en del av sina krav i fråga om övertidsregler och flexibilitet vid förläggning av arbetstiden.

– Det är inga stora pengar precis. Det ligger under två procent per år och det når inte upp till två procent. Det säger Metalls sekreterare på Volvo i Eskilstuna, Bo Karlsson-Löfroth.

Facken har också fått gehör för sitt krav på extra föräldraförsäkring, som innebär att arbetsgivaren till viss del fyller upp med extra pengar i sex månader.

För tjänstemannaförbundet Unionen ingår individgarantier, det vill säga minsta möjliga löneökning för alla, på 780 kronor i månaden under de tre åren. Lägstalönerna höjs med 6,3 procent under perioden.

Det sista året i det treåriga avtalet är uppsägningsbart.

Avtalet ger för IF Metall på det största avtalsområdet, teknikavtalet, 1 550 kronor mer i månaden under de tre åren, räknat på en snittlön på 25 000 kronor. På det sämst betalda området, tekoavtalet, blir det påslag på totalt 1 587 kronor mer i månaden i snitt, enligt facket.

Också inom gruvnäringen och inom stål-och metallbranschen är avtalen klara, enligt Industriarbetsgivarna. Det som återstår är främst avtalet med Pappers.

På Stål- och metallavtalets område finns redan avsättning till delpension.

I stället har överenskommelse träffats om "trygghet och flexibilitet". I korthet innebär det att arbetstiden till viss del kan variera efter orderingång genom avsättningar till arbetstidskonton, enligt IF Metall.

Även sågverksavtalet med flera mindre avtal är klara, som också ger 6,8 procent på tre år, enligt LO-facket GS. Dessa avtal berör cirka 35 000 medlemmar.

TT/P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".