1 av 2
Anders Hedberg tycker att det skulle räcka att ha en engångssumma på max 300 000 kronor. Foto: Samuel Sillén
2 av 2
Anders Hedberg har plats för mellan 450-500 bilar på sin bilskrot. Foto: Samuel Sillén

Nya krav hårt slag för bilskrotarna

"Jag tycker att kostnaden är alldeles för hög"
1:35 min

Den summa som bildemonteringsfirmorna i Västmanland måste betala i säkerhet kommer från och med 2014 att chockhöjas.

Idag är säkerheten 500 kronor per bil som inte är färdigskrotad. Nästa år kommer man att vara tvungen att ha 300 000 kronor på banken som säkerhet plus 1 000 kronor per bil.

– Det är både positivt och negativt. Det positiva är väl att det kommer att bli bättre ordning bland bildemontörerna. Många oseriösa kanske försvinner. Det negativa är att det är en rätt så hård kostnad, säger Anders Hedberg, ägare av Hedbergs bilskrot i Västerås.

Det ser väldigt olika ut i länen men de flesta länsstyrelserna i Sverige har gjort eller kommer att göra samma höjning av den ekonomiska säkerheten. Som grund ligger en dom i miljööverdomstolen från 2010. Pengarna ska kunna användas utifall det skulle bli miljöproblem på platsen.

Länsstyrelsen i Västerås kommer från och med 2014 alltså att höja säkerheten till 300 000 kronor plus 1 000 kr per bil till skillnad från idag då det är 0 kronor i engångssumma och 500 kr per bil.

Bildemontören Anders Hedberg säger att han tycker att maxtaket borde ligga på 300 000 kronor totalt och inget per bil.

– Jag tycker inte att det behöver vara en så hög summa då de flesta redan idag är miljö- och kvalitetcertifierade. Jag tycker att kostnaden är alldeles för hög.

Hur ser du på framtiden?

– Det blir tuffare. Vi får titta och se vad vi kan få in i våran budget, säger Anders Hedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".