Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Arto Pajuvirta. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio.
2 av 2
Förskolan är ett område där satsningar på tvåspråkighet ska göras. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Västerås

Västerås vill satsa på fler sverigefinska förskolor

"Skapa efterfrågan bland unga föräldrar"
1:33 min

Många kommuner har haft svårt att göra av med statsbidragen för att stärka finska språket och kulturen. I Västerås har man därför ändrat arbetssätt. Bland annat samråder man nu med yngre sverigefinnar och jobbar i temagrupper.

– För det första har vi föryngrat samrådsgruppen. Vi jobbar vi med tre olika temagrupper; en som jobbar med förskola/skola, en som jobbar med kulturfrågor och en med äldreomsorg, säger Arto Pajuvirta, informationskonsult för finskt förvaltningsområde i Västerås.

Tidigare bestod samrådsgruppen av första generationen sverigefinnar, de flesta med föreningsanknytning. Men i takt med tiden har gruppen blivit mindre representativ.

Av drygt 18 000 sverigefinnar i Västerås är tre fjärdedelar till andra och tredje generationen och inte föreningsanknutna. Det här avspeglas nu i den nya samrådsgruppen och även i arbetssättet:

– Vi tänker försöka ta ett mer övergripande grepp över statsbidraget som Västerås stad får och planera för hela året. Större satsningar på att förbereda för att bygga ut nya förskolegrupper, i takt med att vi samtidigt skapar en efterfrågan för tvåspråkighet bland unga sverigefinska föräldrar. Det handlar om att man kan skänka sitt barn ett språk gratis, i det här fallet finskan, säger Arto Pajuvirta.

Men det handlar också om att ta reda på behoven av tvåspråkig äldreomsorg och planera för ett finsk kulturutbud - inte bara för finsktalande:

– Exempelvis teater på finska textas i scenografin så att finska föreställningar kommer att vara mycket mer tillgängliga även för den svensktalande majoritetsbefolkningen, säger Arto Pajuvirta, informationskonsult för finskt förvaltningsområde i Västerås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".