Odlaren Sol-Britt Börjesson i ett av sina växthus. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
Växter

Odlarna har det tufft när värmen uteblir

"Säsongen är några veckor försenad"
3:41 min

Den kyliga våren har fått stora konsekvenser för länets odlare. Många av de odlare som i vanliga fall är i full gång med försäljningen av vårblommor, har nu växthus fyllda med blommor som ingen vill köpa.

En odlare som tydligt märkt av klimatets betydelse för försäljningen är Sol-Britt Börjesson som tillsammans med sin man driver Skälby Trädgård i Badelunda utanför Västerås.

I tre välfyllda växthus står rad på rad med små plantor penseér och pelargoner. Plantor som normalt sett vuxit klart och redan funnit sin köpare. Men den kalla våren har förskjutit säsongen med minst tre veckor och det har bland annat fått till följd att de fått slänga stora mängder Påskliljor.

– De har ju inte sålt alls i samma utsträckning som ifjol. Det flesta påskliljor sätts på gravar runt påsk och där har det ju varit både snö och is och då går det inte.

Den kalla våren innebär att Sol-Britt och hennes man inte kan förlita sig till den sol som letar sig in i växthuset. De måste därför värma upp sina växthus med hjälp av en oljepanna och det här har i kombination med kostnaderna för de blommor man fått slänga inneburit extra utgifter för paret.

– Vintern har varit väldigt kall och det har dragit mycket energi då vi eldar med olja och det kostar pengar. Solens strålar räcker inte till och på nätterna går temperaturen ner till drygt 5 minusgrader och då måste vi värma upp växthusen med olja.

I det av oljepannan uppvärmda växthuset har plantorna inte tagit sig lika bra som när solen får göra jobbet och det här gör att många av plantorna i växthuset bara är 3-4 cm höga och inte alls klara till försäljning.

Men trots en trög vårsäsong har Sol-Britt Börjesson inte givit upp utan har gott hopp om att det kommer att vända.

– Får vi bara lite varmare så går det fort, och jag hoppas att kunderna har tålamod så att de inte tröttnat i kylan och inte vill sätta ut några blommor sen. Men det tror jag inte så jag hoppas det blir bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".