Frida Cronqvist och James Janini. Foto: Ninni Udén.
Västerås

Rudbeckianska tog storslam i Unga Forskare

"Ställer ut på internationella tävlingen"
11 min

James Janani och Frida Cronsqvist från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås fick ta emot hela tre priser för sin innovation som med solljusets hjälp ska rena vatten i områden där det är vattenbrist.

Tekniska museets vänners teknikpris för innovation och samhällsnytta tilldelades i torsdags James Janani och Frida Cronqvist från Västerås, ett pris som under våren tar ungdomarna ut på en resa till Houston, USA.

Men prisregnet stannade inte där. Förutom detta miljöpris fick de även Riksutställningarnas uppdrag som innebär en resa till Brasilien. Som om inte detta vore nog har de med sin innovation även tilldelats en finalplats i den internationella tävlingen International Sustaniable World där de representerar Sverige.

Som alla studenteter som går tredje året på gymnasiet var det även dags för James och Frida att ta sig an projektarbetet Unga forskare. En milstolpe i studierna som ger 100 studiepoäng. En sak var de överrens om från början, de ville att projektet skulle vara förankrat i något verkligt.

– Vi började tänka på vad vi vill jobba med och sedan funderade vi på vilka problem som finns i världen och kom då på det här med vatten, berättar James Janani.

Den innovation som Frida och James har utvecklat är en kombination av de lösningar som finns för vattenrening idag.

– Det första vi gjorde var att söka på internet för att ta reda på vilka tekniker som används för att rena vatten idag, berättar Frida Cronqvist. Vi bollade också vår idé med vår sk. medbedömare på MDH, Monica Odlare, som tyckte det lät bra. Därefter gick vi vidare, tittade på hur vi kunde utveckla för att sedan börja med prototypen.

Prototypen byggs i samarbete med flera olika skolor och företag och rymmer fem liter vatten. Den är kostnadseffektiv att ta fram och kan byggas i olika storlekar, själva systemet kan hålla i upp till trettio år, några av flera anledningar till att projektet går så bra, tror James Nanani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".