1 av 3
Laila Risberg har sett många läkare komma och gå på Hallstahammars vårdcentral. Foto: Eija Salminen/Sveriges Radio
2 av 3
Hanna Trillkott är nybliven fast läkare på Hallstahammars vårdcentral. Hon tror på en ljusare framtid. Foto: Eija Salminen/Sveriges Radio.
3 av 3
Yvonne Blücher som är verksamhetschef säger att stämningen är god på vårdcentralen trots ruljansen på läkare. Foto: Eija Salminen/Sveriges Radio.
Landstinget

Vårdcentraler drabbas när hyrläkarna blir fler

"Får börja om från början"
1:33 min

Landstingets nota för hyrläkare fortsätter att öka trots att de arbetar aktivt för att minska kostnaderna. På Hallstahammars vårdcentral har problemet med hyrläkare som kommer och går blivit till vardag och det kräver mycket tid att anpassa verksamheten efter situationen, enligt verksamhetschefen Yvonne Blücher.

– Ibland har det varit så att vi haft någon här en vecka sen har det kommit en ny och då tappar man ju fart. För då får man börja om från början på måndagen igen med att introducera. Det tar ju ett tag innan man kan få igång dem att jobba, säger verksamhetschef Yvonne Blücher.

På Hallstahammars vårdcentral har läkare som kommer och går varit ett problem i många år. Det har pågått så länge att Yvonne Blücher och resten av personalen har vant sig med att det är så här det ser ut.

– Man får lov att göra det bästa av situationen och det är att försöka få dem att stanna en längre tid så att de hinner jobba in sig i våra rutiner och jobba ihop sig med personalen så att det går lättare att samarbeta. Sedan blir det bra för patienterna om det bli här en längre tid, då kan det bli en viss kontinuitet i alla fall, säger hon.

Enligt Yvonne Blücher ses ett halvår som en lång tid för en hyrläkare men patienterna tycker att de borde stanna längre. Laila Risberg är diabetiker och hon har tröttnat på att berätta sin sjukhistoria för alla nya läkare.

– Har man sin läkare så har man ju förtroende att berätta och han vet lite om en. Det vore bättre om de fick ett par som kunde vara kvar men det verkar inte som att någon vill hit till Hallstahammar. Något fel är det ju då, säger Laila Risberg.

Hanna Trillkottt har precis blivit en de få fasta läkarna på vårdcentralen. Hon tror att det är på väg att vända men att det finns problem, menar hon.

– Det finns för lite folk på vårdcentraler och då blir det också oattraktivt att arbeta på ett ställe som är underbemannat. Man vill inte välja en klinik som är underbemannad, vilket i princip alla vårdcentraler är. Då kommer man in i en ond cirkel, säger Hanna Trillkott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".