Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
VÄSTERÅS

Mordåtalad ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

"Mer avrättning än mord"
1:20 min

Sista rättegångsdagen mot den 50-årige man som står åtalad för knivmordet på en 34-årig kvinna på Myrorna i Västerås är nu avslutad. Åklagaren yrkar på livstids fängelse alternativt rättpsykiatrisk vård.

Åklagaren Carin Lantorp sa i rätten idag att mannens gärning var synnerligen hänsynslös och brutal. 

--Jag vill påstå att det är mer en avrättning än ett mord, sa Carin Lantorp.

Hon yrkar på att mannen ska dömas till livstids fängelse och att han ska utvisas ur landet.

– Nu blev det ett beslut om en rättspsykiatrisk undersökning och kommer man fram till att han är allvarligt psykiskt sjuk kan det ju inte bli fängelse.

– Men jag menar ändå att gärningen i sig motiverar livstids straff.

Den åtalade mannen, som tidigare haft en relation med kvinnan var besviken och kränkt efter att hon lämnat honom och gått tillbaka till sin exman.

Han har innan händelsen bland annat hotat kvinnan i sms och åklagaren tycker att hela händelseförloppet tyder på en stor beslutsamhet.

Mannens försvarare Marie Fredborg anser däremot att mannen handlade i stundens ingivelse och att han istället ska dömas för dråp.

Men åklagaren tycker inte att det finns några tvivel på att det hela var planerat och hon anser att det starkaste beviset är att mannen själv sagt i förhör att han var kränkt och ville döda kvinnan.

Rättegången kommer att fortsätta när resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen är känt.

Det var i mitten av januari som den 50-åriga mannen knivhögg kvinnan ett flertal gånger inne på butiken Myrorna i centrala Västerås.

Flera personer blev vittne till händelsen. Skadorna medförde kraftiga blödningar och kvinnan avled två dagar senare på sjukhus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".