Simon Kachoa får inte visa sina nya kroppshydda på bild innan Biggest loser har sänts - men en arm kan han bjuda på.

Simon Kachoa från "Biggest loser" om kampen att hålla vikten

"Du går fram till kylen och äter, sedan mår du jättedåligt"
2:08 min

Vissa tror att överviktiga personer har dålig karaktär och är lata. Det är inte sant, menar Simon Kachoa, tv-aktuell i "Biggest loser".

Många tror att det är en picknick att hålla vikten för en person som bantat - och att före detta överviktiga som har svårt att hålla vikten har dålig karaktär och är lata. Simon Kachoa från Västerås kan garantera att det inte är så enkelt. Han var kraftigt överviktig, och vägde nästan 180 kilo när han började inspelningen av programmet "Biggest loser", som nästa vecka börjar sändas i TV 7.

Simon kan inte posera på bild innan programmet har sänts - och inte avslöja hur mycket han har gått ner vikt - men det rör sig om många kilon. Många kanske tror att viktnedgång handlar om enkel matematik - det är kalorier in och kalorier ut - men det kan vara fruktansvärt att stå emot matsuget.

- Helt plötsligt säger kroppen - du måste ha mat. Du inte är hungrig men du måste ha mat. Du går fram till kylen och äter, sedan mår du jättedåligt. Så känner man, "jag har förstört allting", och sedan börjar man äta ännu mer. Sedan plötsligt är man tillbaka igen, säger Simon Kachoa.

Nu tränar Simon Kachoa 4 timmar om dagen för att hålla kilona borta. Han märker att många har svårt att förstå vilken kamp det kan vara att hålla vikten.

-– Väldigt många av mina vänner och jobbkollegor tror att det är en vals. De sa att du kan ju bara äta mindre och träna mer så kommer du att gå ner i vikt, men det var inte så enkelt.

Erik Hemmingsson, forskare på överviktscentrum på Karolinska sjukhuset, bekräftar att det är en tuff kamp för en person som en gång varit överviktig att hålla vikten.

-– När fettcellerna töms på fett, som de gör vid en viktminskning, är det lite som en bil som indikerar att det är tomt i tanken. Fettcellerna signalerar till hjärnan att det är tomt och då är det dags att skruva upp aptitsignaleringen. Den vill fylla på fettet som man har blivit av med, säger han.

En person som försöker gå ner i vikt slåss mot evolutionen.

- Vår kropp är hypereffektiv på att lagra energi, för vår biologi har utvecklats under mycket snåla förhållanden. Så fort kroppen blir av med energi kommer den att protestera ganska högljutt, säger Erik Hemmingsson.

p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".