Finsk flagga. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Finskspråkig förskola på Haga i Västerås

Förskolechef Lena Åhlén är positiv
1:42 min

I höst kommer det att finnas fler finskspråkiga förskolor i Västerås. Då öppnar en finsk avdelning på Haga förskola i de östra delarna av staden.

– Vi har inte i uppdrag att lära dem finska redan från början eftersom barnen kan komma redan som ettåringar. Men de ska få vistas i en finskspråkig miljö, säger förskolechef Lena Åhlén.

Att det blir finskspråkig avdelning just på Haga förskola beror mer på att det finns personal där som kan finska, än på efterfrågan i området.

Lena Åhlén är förskolechef och ska tillsammans med två av sina förskolelärare planera för verksamheten på den finska avdelningen.

– Man gjorde en undersökning i Västerås rent allmän bland våra pedagoger för att se vilka språk som fanns. Då visade det sig att jag hade två pedagoger som har finska som modersmål, säger Lena Åhlén.

Det är samrådsgruppen för det finska förvaltningsområdet i Västerås som gett uppdraget till Haga förskola. Västerås får statsbidrag för att förbättra den finskspråkiga servicen i kommunen.

Lena Åhlén ser i och med den finskspråkiga avdelningen möjligheter för alla barnen på förskolan, inte bara för de finska barnen. Det handlar också om värdegrundsfrågor, säger hon.

– Det är inte bara de finska barnen som kommer att ha möjlighet av den här utvecklingen, utan alla barn. Det handlar ju också om ett förhållningssätt och bemötande utifrån de behov barnen har.

I framtiden kan det komma att anställas fler tvåspråkiga förskollärare, tror Lena Åhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".