Radiomast. Arkivbild: Lasse Olsson/Sveriges Radio.
Västmanland

Nu fungerar Sveriges Radios sändningar i Västmanland igen

"Ovanligt med så här långa avbrott"
2:02 min

Felet vid Lillhäradsmasten är åtgärdat och det går nu att lyssna på alla Sveriges Radios kanaler som vanligt i Västmanland.

Det var strax före klockan 10.30 som sändningsmasten i Lillhärad slogs ut helt av ett strömavbrott och det gick inte att lyssna på någon av FM-kanalerna, P1, P2, P3 eller P4 i Västmanland.

Teracom skulle göra ett planerat underhållsarbete på masten och använde reservkraftverk under tiden.

Men en generator i ett av kraftverken gick sönder och då bröts sändningarna, enligt Lotta Darlin som är pressansvarig vid Teracom.

Vad beror det på att generatorn gick sönder?

– Det vet jag inte just nu utan det är någonting som organisationen så klart börjar titta närmare på nu med en gång, säger Lotta Darlin.

Sveriges Radio är en beredskapskanal som har i uppdrag att alltid kunna sända. Teracom ser därför allvarligt på att felet kunde uppstå.

– Ja vi ser givetvis allvarligt på att det blev så här och vi beklagar de uteblivna sändningarna. Det är ju ovanligt med så här långa avbrott, säger hon.

Även P4 Västmanlands kanalchef Ylva Frid såg allvarligt på situationen.

– Vår roll i en beredskapssituation är ju att komma ut med information. Annars så har vi ett väldigt säkert backup-system. Nu måste vi gå vidare och diskutera med Terracom så att det inte händer igen.

Under sändningsavbrottet gick det att lyssna på radiosändningarna via webben och i mobilen via appen Sveriges Radio Play.

Avbrottet varade i cirka en timme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".