Kommunalråd i Västerås vill vänta på utredning innan beslut om bemanningstjänst

"Det finns en kritik idag"
1:59 min

Som vi berättat vill Moderaterna i Västerås avveckla stadens bemanningstjänst, organisationen som ordnar vikarier för bland annat stadens skolor. Men Staffan Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Västerås, vill vänta med att ta ställning tills en utredning av bemanningstjänst är klar.

Det moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell skriver i en motion att systemet med bemanningstjänst inte fungerar och inte är en bra lösning för stadens skolor, och tycker att det borde avvecklas.

Hon skriver att 14 procent av stadens lärare, förskollärare och barnskötare finns inom bemanningstjänsten, å hon tycker att skolorna borde få en ökad grundbemanning istället för att ringa in så många vikarier.

Så här säger Staffan Jansson om det:

– Ja det finns ju en kritik idag, framförallt från skolor på vilket sätt man får vikarier och den kontinuitet som man behöver ha i verksamheten och det är det den här utredningen tittar på.

– Att bara gå tillbaka till det som var förr, det löser inte problemen utan här gäller det att se vilka olika behov olika typer av verksamheter har. Till exemel vad har äldreomsorgen och skolan för behov av vikarier? Och så ska vi ge bra förutsättningar för de vikarier som jobbar åt kommunen, säger Stafffan Jansson, som säger att bemanningstjänst infördes under borgerligt styre:

– Ja det var ju Elisabeth Unell som införde bemanningstjänst i kommunen så att det är väl bra att man är lite självkritisk.

Men enligt Elisabeth Unell stämmer det inte att bemanningstjänst infördes under borgerligt styre, organistationen bytte visserligen namn till bemanningstjänst då, men besluten om organistaionen kom tidigare, säger hon:

– Jag blev lite förvånad när han säger att det infördes under förra mandatperioden och då bad jag att få fram underlag: När fattades beslut om bemanningstjänst, och det gjordes när Socialdemokraterna satt vid makten i Västerås, säger Elisabeth Unell.

Staffan Jansson vill avvakta en utredning innan man fattar beslut om vad som ska hända med bemanningstjänst, vad tycker du om det?

– Det har ju utretts och det förändras hela tiden och nu har det gått två och ett halvt år sedan maktskiftet och ännu har inget förslag kommit och då tycker vi att det är dags att sätta ner foten. Vad är inriktningen, vad vill man ha? Vi vill ha en ökad grundbemanning, det är våran inriktning, säger Elisabeth Unell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".