Ulf Palm, Tekniska nämndens stad i Västerås. Foto: Liselotte Karlsson/SR Västmanland
Västerås

Osynliga vägmarkeringar efter överklagad upphandling

3:30 min

Många västeråsare har under våren lagt märke till att många av stadens övergångsställen och vägmarkeringar saknar färg. Orsaken är en överklagad upphandling.

På många håll syns knappt vägmarkeringarna i form av mittlinjer, heldragna linjer och övergångsställen. Anledningen är att vägmarkeringarna inte kunnat målas på ett drygt år.

Orsaken är att den upphandling som för ett år sen bestämde vilka som skulle få uppdraget att måla stadens vägmarkeringar överklagades. Överklagan i sig överklagades sen igen och det här har fått ärendet att hamna i långbänk.

Ulf Palm är kommunikationsstrateg på Västerås Stad och han tycker att situationen är olycklig.

– Det har gått en trend i att varje upphandling skall överklagas, och att överklagan sen överklagas igen och det här gör tyvärr att handläggningen i våra domstolar drar ut på tiden.

Ulf Palm säger att kommunen gör sitt bästa för att upphandlingsunderlaget skall vara så vattentätt som möjligt för att minimera risken för att ärendena drar ut på tiden.

– Som situationen är idag hamnar vi i en situation där vi påbörjar nästa upphandling innan vi är klara med den upphandling som ska vara klar nu och det blir en ond cirkel som inte är bra.

Men att dom uteblivna målningsarbetena skall innebära någon trafikfara håller inte Ulf Palm med om.

– Vi kan och har även gjort så kallade akutmålningar vid två tillfällen där vi trots upphandlingsläget gått ut och målat i de vägsträckor där det anses mest akut.

Jörgen Berrgfasth är chef för trafikpolisen i Västmanlands län och han tycker också att osynliga vägmarkering kan vara förvirrande för bilisterna.

– Vägmarkeringarna skall ju fungera som ett stöd för att man som bilist skall veta var på vägen man ska vara och om linjerna inte syns så är det lite svårt. Men man ska veta att det är trafikskyltarna som styr det juridiska, så om det saknas en stopplinje vid en stoppskylt så är det skylten som bestämmer hur du ska köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista