Ulf Jäder, bilbärgare i Västerås. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
Trafik

Tappade sommardäck ger bärgarna extra arbete

4:24 min

Länets bärgare upplever just nu ett uppsving. Anledningen är att det i däckbytartider är många som inte drar fast sina sommardäck ordentligt och det gör att bärgarfirmorna dagligen får rycka ut för att undsätta bilister som tappat sina hjul.

Just nu är vi många som byter däck på våra bilar. Senast på måndag den 15 april skall de dubbade vinterdäcken ha ersatts av odubbade sommardäck.

Det här gör att bärgningsfirmorna just nu har strålande tider och mycket att göra. De får nämligen mer eller mindre dagligen rycka ut för att hjälpa de som tappat eller har ett hjul som lossnat. Ulf Jäder arbetar som bilbärgare i Västerås och han märker en tydlig topp när bilister glömt att dra åt eller glömt att efterdra sina hjulmuttrar.

– Så här två veckor före och två veckor efter datumet för däckbyte märker vi en markant skillnad. I snitt får vi rycka ut och hjälpa en om dan som tappat något av sina hjul.

Många av bilisterna är skärrade när Ulf Jäder och hans kollegor kommer på plats, men lyckligtvis är det ändå sällan som ett tappat hjul leder till en allvarlig olycka.

– Tappar du ett hjul så påverkar det så klart bilens rikting, men du kan också skada bilen ordentligt. När hjulet lossnar så slår det ofta sönder skärmar, bromsskivor och du kan även bli tvungen att byta nav när skruvarna slås av så det kan bli en kostsam historia att inte kolla sina hjul ordentligt.

Det är enligt Ulf Jäder inte bara slarvigt fastskruvade hjul som lossnar. Det händer också att de hjulmuttrar man använt till vinterdäcken inte passar ihop med fälgarna till sommardäcken och det får hjulet att krypa av.

Det finns dock tips till den som är osäker på om hjulet sitter ordentligt.

– Om du kör på E18 och inte har trafik runt omkring dig så prova att växla ner och låta bilern motorbromsa. Hör du då ett dunkande ljud så är det garanterat ett hjul som sitter löst. Stanna då direkt och dra fast det så slipper det hända en olycka, avslutar Ulf Jäder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista