Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
VÄSTERÅS

Mälardalens högskola får tillbaka lärarutbildning

Mälardalens högskola har fått tillbaka rätten att utfärda grundlärarexamen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, det som förut kallades lågstadielärare. Utbildningen kommer att starta redan i höst, meddelar Mälardalens högskola.

Universitetskanslersämbetet, tidigare Högskoleverket, har nu beslutat att bevilja högskolans ansökan.

I slutet av 2010 fick Mälardalens högskola beskedet att skolan inte skulle få utbilda grundlärare, som undervisar från förskoleklass till och med årskurs 3.

Enligt Högskoleverkets bedömning då saknades bland annat den vetenskapliga kompetens som behövdes i vissa ämnen.

Men nu är bedömningen att Mälardalens högskola har goda förutsättningar att ge en bra grundlärarutbildning inom den här inriktningen.

Därför meddelar Universitetskanslerämbetet nu i ett beslut att högskolan får examensrätt.

Redan i höst kommer Mälardalens högskola att starta utbildningen till grundlärare.

– Det här är förstås ett mycket glädjande besked. Inte bara för MDH utan även för regionen eftersom det innebär att våra grundskolor även i framtiden kommer att ha tillgång till välutbildade grundlärare, säger Pia Lindberg, chef för akademin för utbildning, kultur och kommunikation vid Mälardalens högskola, i ett pressmeddelande.

Sista ansökningsdag till höstens utbildning är den 15 april.

– Så än är det inte för sent. För den som vill vara med och forma framtiden för de yngre barnen väntar ett kreativt och viktigt yrke, säger Pia Lindberg.

Grundlärarprogrammet är en fyraårig utbildning som ges både i Eskilstuna och Västerås.

Enligt Mälardalens högskola ingår studier i utbildningsvetenskaplig kärna, ämnesstudier och verksamhetsförlagd utbildning, som innebär att studenterna får praktisera på någon av högskolans partnerskolor under totalt 20 veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista