Kompositören Werner Wolf Glaser.
MUSIK

Glasers notsamling lånas ut på Mälardalens högskola

Den notsamling som kompositören och Västeråsprofilen Werner Wolf Glaser donerade till Mälardalens högskola några år före sin bortgång blir nu tillgänglig för utlåning på högskolebiblioteket i Västerås.

På fredag invigs samlingen och studenter på kammarmusikprogrammet ger då en lunchkonsert med Glasermusik.

Werner Wolf Glaser var Västerås och Västmanlands mest internationellt kände tonsättare. Han var en av grundarna av Västerås musikskola, numera Västerås kulturskola.

Glaser, som skulle ha fyllt 100 år på söndag, avled i mars 2006 vid en ålder av 92 år. Det material han donerade till Mälardalens högskola har nu katalogiserats och blir alltså tillgängligt för utlåning.

Notsamlingen invigs av rektor Karin Röding fredagen den 12 april kl. 12.15 i Mälardalens högskolas bibliotek i Västerås.

I samband med invigningen framför studenter från kammarmusikprogrammet musik av Werner Wolf Glaser och hans lärare kompositören Paul Hindemith.

Lena Hellström-Färnlöf, professor i kammarmusik vid Mälardalens högskola, är tacksam över att allmänheten nu får tillgång till notsamlingen:

– Det är fantastiskt att detta notmaterial som funnits i musikern Werner Wolf Glaser ägo nu görs tillgängligt för allmänheten, säger hon i en kommentar.

– Det är en personlig samling musik från skilda epoker och av många olika kompositörer som Glaser säkerligen blivit inspirerad av till sina egna tonsättningar, säger Lena Hellström-Färnlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".