Jukka Rokkonen berättar för Kulturministern om fönsterrenovering.Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
kulturvård

Tungt för kulturarvslyftet - utom på Ängsö

"Det hade fått förfalla"
6:18 min

Att vårda vårt gemensamma kulturarv med hjälp av långtidssjukskrivna personer är en idé från regeringen, men det är en idé som inte har fungerat fullt ut det första året. Men på Ängsö  i Västmanland finns ändå ett positivt exempel. Där arbetar nio långtidsarbetslösa personer med att vårda kulturarvet.

Tanken var att 4 400 arbetsplatser skulle skapas, men det har gått väldigt knackigt för det här kulturarvslyftet det första året - förutom på Ängsö i Västmanland, där nio långtidsarbetslösa personer arbetar med att vårda kulturarvet.

Idag besökte kulturminister Lena Adelsson Liljeroth (M), som är en av två ansvariga ministrar, Ängsö.

Hon menade att en förklaring till att det har gått trögt i början är att det på vissa håll har saknats lokaler för att bedriva verksamhet.

Hon hoppas dock mycket på att hembygdsföreningar, kommuner och andra institutioner kan visa intresse för kulturarvslyftet, så att projektet tar nya kliv framåt.

Hon säger samtidigt att även om projektet avslutas 2014 så kan det bli en fortsättning av kulturarvslyftet även vidare.

Magnus Ekblad, vd för Westmannastiftelsen, menar att om inte kulturarvslyftet skulle ha funnits för dem hade åtgärder som gjorts på Ängsö inte blivit av:

– Det hade blivit för dyrt för oss att anlita andra företag, och då hade saker här ute fått förfalla eller växa igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".