Sara Fjärrstrand från Sala, vinnare av SM för Unga Bagare 2013.

Sara från Sala vann SM för Unga bagare

"Man blir verkligen skickligare"
3:10 min

Sara Fjärrstrand från Sala tog idag hem förstaplatsen i SM för Unga Bagare. Efter en fem timmar lång bakningstävling i Göteborg där 12 finalister slogs om titeln var 21-åriga Sara vassast. Sara Fjärrstrand tilldelades den ärofulla titeln Svensk Mästare i bageri för unga bagare.

– Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna. När de ropade mitt namn blev jag så himla chockad. Det hade jag inte väntat mig, säger Sara till P4 Västmanland.

Motiveringen till vinsten:

"I hård konkurrens och under hård stress arbetade Sara Fjärrstrand fokuserat och gjorde det svåra enkelt. Med stor respekt för såväl hantverk som medtävlande, bytte Sara fjärilarna i magen till bröd som lyfte."

Förutom segern får Sara även en plats i Juniorbagarlandslaget.

– Det känns jättebra. Det ska bli himla kul. Två av fyra av oss får vara med i EM.

Under finalen bakade de tolv finalisterna franskbrödsbullar, vetebrödsbullar, wienerbröd, matbröd samt ett dekorbröd eller en tårta - allt från grunden och efter egna recept.

Samtliga bakverk ställdes sedan ut i shoppingcentret Nordstan i Göteborg där en jury slutligen bedömde kreativitet, smak, färg och form.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".