1 av 2
Albin Öberg och Marcus Wallin har varit med och byggt den holk som gått till final i fågelholks-SM. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
2 av 2
Hotellholken är ett av finalbidragen i fågelholks-SM. Foto: Edströmska
Västerås

Västeråselever i SM-final med innovativ fågelholk

4:10 min

Byggprogrammets åk 1 vid Edströmska Gymnasiet i Västerås har gått till final i fågelholks-SM. Tävlingen arrangeras av Naturskyddsföreningen och vinnaren utses på söndag.

Syftet med tävlingen är dels att skapa fler "bostäder" åt landets småfåglar, men också öka intresset för fåglar och natur bland våra ungdomar. Albin Öberg och Marcus Wallin är två av fyra elever på Edströmska gymnasiet i Västerås som skapat den "hotellholk" som kvalificerat sig till finalen.

Finalholkarna visas upp för allmänheten under Trädgårdsmässan i Älvsjö 12-14 april och där får besökarna rösta på den holk de tycker ska vinna tävlingen. Västeråselevernas fågelholk är en drygt en meter hög skapelse i färgerna grått och rött där en central holk byggts på med flera sidoholkar vilket fått holken att likna lite av ett slott. Holken rymmer sex holkar varav en är lite större än de övriga och får räknas som hotellholkens svit.

Klassen skickade in flera olika varianter till tävlingen. Bland annat en husvagnsholk, en elgitarrholk och en holk i form av en övervakningskamera. Varken Albin eller Marcus trodde att just deras hotellholk skulle gå hela vägen till finalen.

– Vi trodde inte att våran skulle gå till final. Vi trodde själva på husvagnsholken då vi tyckte att den såg bäst ut. I mitten av projektet var vi ganska trötta på holken och tänkte slänga den, säger Marcus Wallin.

Både Albin och Marcus är hoppfulla inför avgörandet på söndag och tror att deras holk har goda chanser att vinna.

– Jag har sett alla finalholkar och tycker att vår hotellholk sticker ut lite extra. Så jag tror vi har bra chanser, avslutar Albin Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista