Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
VÄSTERÅS

Mälardalens högskola redo för grundlärarstudenter till hösten

2:05 min

För någon dag sedan kom beskedet att Mälardalens högskola får rätt att examinera grundlärare, alltså lärare som jobbar i förskoleklass och upp till årskurs 3. Sista dag att söka till programmet är redan på måndag - men det är inga problem, enligt Pia Lindberg, akademichef på Mälardalens högskola.

– Är det så att inte tillräckligt många har uppmärksammat möjligheten att läsa den här utbildningen till hösten så kommer att vara möjligt med sen antagning, säger akademichefen Pia Lindberg till P4 Västmanland.

– Det vill säga att man kan söka även efter den 15 april.

År 2010 fick Mälardalens högskola nej till examnesrätt för grundlärare - bland annat med hänvisning till att man bedrev för lite forskning i vissa ämnen.

Men nu når utbildningen upp till en bra nivå, enligt Universitetskanslersämbetets färska beslut.

Beskedet kom igår, men Mälardalens högskola har redan marknadsfört att utbildningen till grundlärare skulle starta i höst.

Man räknade helt enkelt med att få tillbaka examensrätten, enligt akademichefen Pia Lindberg:

– Vi hade väldigt goda förhoppningar. Vi har gjort enorma satsningar, bland annat när det gäller att säkra upp forskningsbasen.

Mälardalens högskola ska utbilda 80 grundlärare per år framöver, och det finns ett behov, enligt Pia Lindberg.

Utbildningen, som är fyraårig, kommer att ges både i Västerås och Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista