1 av 3
Informatörerna Marianne Kiiskilä och Sari Säkkilä. Foto: Merja Laitinen Sveriges Radio Sisuradio
2 av 3
Projektledare Mazyar Farzin. Foto: Merja Laitinen Sveriges Radio Sisuradio.
3 av 3
Språkpaketet. Foto:Merja Laitinen Sveriges Radio Sisuradio

Språkpaket ska hjälpa sverigefinska föräldrar

1:59 min

Västmanland delar som första län i landet ut ett finskt språkpaket på barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler. Paketet innehåller både information och inspiration till föräldrar. Målgruppen är framför allt andra generationens sverigefinnar.

Mazyar Farzin är projektledare vid Sverigefinska ungdomsförbundet. Han säger att syftet med språkpaktet är att ge föräldrar en möjlighet att göra ett aktivt val när det gäller sin tvåspråkighet.

– Vi informerar om de nyttor som finns med tvåspråkighet och Leena Huss, språkprofessor från Uppsala Universitet svarar på vanliga frågor om flerspråkighet och skingrar tvivel som många föräldrar kan ha, säger han.

Språkpaketet har tagits fram av Sverigefinska ungdomsförbundet, länets fem finska förvaltningskommuner, landstinget och utbildningsradion. Projektet har också fått ekonomiskt stöd från Institutet för språk- och folkminnen.

Paketet erbjuds alltså föräldrar som besöker barnmorskemottagningar och barnavårdscentraler i Västmanland och på sikt ska språkpaketet också spridas till resten av landet. Målgruppen är framför allt andra generationens sverigefinnar.

Den finskspråkiga informatören i Köpings kommun, Sari Säkkilä, tycker att språkpaktet är bra. Hon hade själv behövt få ett språkpaket när hennes barn var små, då hade hon kanske uppfostrat sina barn även med det finska språket.

– Det var av okunskap och dumhet i min ungdom som jag inte tänkte mig för, det hade kanske hjälpt mig då, säger hon.

Marianne Kiiskilä, finskspråkig informatör i Hallstahammar, har däremot uppfostrat sina barn att bli tvåspråkiga. Hon finns med som exempel i språkpaketets informationsmaterial.

– Det har inga negativa effekter på att de inte skulle kunna lära sig svenska precis lika bra och det kan vara bra att ha den informationen och kunna värja sig mot alla fördomar som finns, säger hon.

Reportrar: Kristin Axinge Jaslin/P4 Västmanland och Merja Laitinen/Sisuradio.
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista