Vy Skinnskatteberg. Foto: Skinnskattebergs kommun

Brist på bostäder oroar kommuner som ska ta emot flyktingar

1:28 min

I år kommer kommunerna i Västmanland att ta emot betydligt fler flyktingar med permanent uppehållstillstånd än förra året. Men även om kommunerna gärna vill ha nya invånare, så har många svårt att ordna bostäder.

– Det är svårt för oss att garantera bostäder eftersom kommunen bara disponerar över 160 lägenheter och alla dom är uthyrda, säger Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta.

Kommunerna får statsbidrag för att ta emot flyktingar men det är inte meningen att man ska ordna bostäder åt alla, bara åt dom som kommer direkt från Migrationsverkets anläggningar.

De allra flesta flyktingar med permanent uppehållstillstånd kommer på egen hand och har ofta bostad ordnad.

– Har man fått permanent uppehållstillstånd då gäller samma regler som för dig och mig. Man flyttar dit man vill flytta och där man kan få tag på en bostad. Får man tag på en bostad så är man Fagerstabo per definition, säger Stig Henriksson.

Därför överensstämmer inte alltid verkligheten med myndigheternas siffror för flyktingmottagande. Det kan bli fler - eller färre. I vissa fall uppfattas siffrorna inte ens som realistiska. Länets minsta kommun Skinnskatteberg ska enligt de nya avtalen ta emot 225 flyktingar med uppehållstillstånd.

– De där siffrorna är helt orealistiska. Jag vet inte var länsstyrelsen har fått dem ifrån heller. Om man jämför med de andra kommunerna i Västmanland så är ju Skinnskatteberg den kommun som proportionellt sett fått den överlägset största andelen. Så här många tomma lägenheter har vi inte här, så det här är mycket märkligt, tycker jag, säger Lars Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Skinnskatteberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista